fredag 24 december 2010

Nils firar jul

Nils är extremt intresserad av julprydnader och som tur är delar hans far intresset.Tillsammans har vi pyntat vårt lilla hus på ett smakfullt sätt.

Nils tänder ett tomtebloss.

Vår jul är synkretistisk, såväl tomtar, grisar, snögubbar som visa män får plats på vårt altare

Även om Nils är skeptisk till religioner kunde han inte stå emot detta fiberoptiska mästerverk. Vi fyndade den för endast 50 kronor i slutet av januari, ordinarie pris var nästan 400 kr.

Eftersom ljuset bryts i ett roterande prisma varierar färgerna på ett stämningsfullt sätt.

Köket har vi försökt hålla i en stram vit nyans.

I vardagsrummet har vi tagit ut svängarna lite mer och bilden ger inte ett rättvist intryck av våra ansträngningar. Granen är extremt glittrig och blinkar i alla regnbågens färger. Faktiskt behöver vi inte köpa mer glitter i januari, det får helt enkelt inte plats mer. Att granen under glittret är äkta beror på att Nils mor är konservativ. Egentligen skulle vi vilja ha en blå plastgran.

På julaftons morgon har Nils med lite hjälp av sin mor byggt ett kartonghus. Allt är avpassat för Airfixs soldater i skala 1:32 som han fått av sina morföräldrar.

fredag 29 oktober 2010

Nisse i storstaden

Nils har provat en ny storstad, denna gång har vi varit i Stockholm. Enligt Nils är Stockholm till och med  bättre än Köpenhamn. Eftersom fotografen huvudsakligen utforskade Stockholms kollektivtrafik ihop med hans storebror finns det inte så mycket bilder på Nils upplevelser.

Nils och hans mor prioriterade andra former av kultur och passade bland annat på¨att se den kinesiska terrakottaarmén på Östasiatiska museet och en utställning om människoblivandet på Naturhistoriska museet.

Nils rekommenderar utställningarna varmt men den största stunden på resan var ändå när vi nådde Wentzells Hobby. En klassisk hobbyaffär med ett brett utbud av plastmodeller och figurer. Nils passade på att köpa några  paket med plastsoldater från Airfix i skala 1:32.  Hans givmilda far sponsrade dessutom ett mycket sällsynt paket med italienska soldater från första världskriget i skala 1:72. Vi var alla mycket nöjda.

Nils föredrog de mer moderna och arkitektoniskt utmanade delarna av Stockholm. Sergelstorg med omgivning imponerade stort.

Ett skelett på medeltidsmuseet.

Nils förbereder sig på sitt kommande storstadsliv genom att se tuff ut vid slussen.

söndag 12 september 2010

Nils är ett märkligt barn

Nils är märkligt nog inte intresserad av  nedlagda järnvägar, gamla rälsbussar, sockerbetstransporter, tjärbränning, banvaktsstugor, mossdikningsprojekt, masugnar, torvtäkter,  och små sömniga stationssamhällen.

Faktiskt har han många gånger sagt elaka saker om  veteranjänvägar och lokala teknikhistoriskt orienterade museer. Inte heller brukar han  visa någon entusiasm när det gäller att  leta efter nedlagda stationer och andelsmejerier i Hallands skogsbygder.

Han föredrar helt klart storstaden framför landsbygden och framtiden framför det nära förflutna. När Nils besökte Göteborg i våras konstaterade han att det var som att leva framtiden. Givetvis visade sig Köpenhamn vara ännu bättre. Bäst var de nybyggda områdena med modern arkitektur och den futuristiska metron.



Här är Nils på ett museum helt utan separatorer och ställverk. Inte heller kan man köpa några stencilerade småskrifter om ortens historia. Detta är nämligen  Statens Museum for Konst i Köpenhamn och Nils är som hand i handske. 


 Ibland tvingas Nils att åka  smalspårig rälsbuss i Västergötland. Här är det istället  tågpojken Frank som vidgar sina vyer och upplever något nytt.

lördag 4 september 2010

Paket från England

Nils har fått ett paket från England med många olika små soldater från det första världskriget. Efter att ha hört sin fars skräckhistorier om hur alla krigsleksaker förbjöds i slutet av 70-talet är han väldigt tacksam för den internet-baserade handeln.

Som vanligt födde ett förbud en smugglingsverksamhet. De regelbundna smör/kött/ost hamstringsresorna till Helsingör fick en ny mening. Istället för att köpa plastsoldaterna legalt på Levin och Nilsson fick Nils farmor föra in kontraband via Helsingborg. Förmodligen var det inte direkt olagligt, men ett avslöjande kunde  ha hotat hennes position som ordförande för Lärare för fred.

Sedermera hittade Nils sin fars små soldater hos sina farföräldrar vilket var början på hans militärhistoriska intresse. Genom en slump överfördes intresset för små plastsoldater från en generation till en annan.

Ur ett fredsperspektiv är nog detta utmärkt. Den som kan det  första världskrigets historia inser det meningslösa i att lösa konflikter med våld, och blir säkert mindre benägen att utan anledning invadera andra länder.


 Två uttryck av Nisses historieintresse på samma bild; mumier och det första världskriget. Under hösten kommer cirka 100 väldigt små ryska soldater att målas för att befolka östfronts-dioramat.


Nisse konstaterar att Lenin är en mycket välbevarad mumie.

söndag 15 augusti 2010

Nisse på Museum

Mellan Helsingborg och Höganäs ligger Beredskapsmuseet som är Sveriges enda museum i en underjordisk försvarsanläggning från andra världskriget. Förutom själva batteriet finns det hur mycket som helst att se. Nisse rankar museet som en av de bästa han någonsin besökt.   
Redan innan man kommit in museet finns det mycket spännande att se.


Bröderna Persson är ivriga att lära sig allt om batteri Hälsingborg.


Nisse poserar vid en av de fyra kanoner som kunde skjuta 25 kilometer och därmed täcka Öresund från Kullen till Ven.


När vi ändå var i Helsingborg passade vi på att ta en kvällstur till Helsingör där vi tittade på en minnessten över alla från Helsingör som dött i andra världskriget.

tisdag 3 augusti 2010

Nisse naturfotografen

Här kommer några bilder på våran hus-igelkott. Eftersom den är lite eljest är den inte alltför svårfotograferad. När han/hon hittar en ätlig snigel blir glädjen så stor att den ramlar omkull och hamnar på rygg.

Eftersom vi matar den med stor ihärdighet hoppas vi kunna lura evolutionen. Förhoppningsvis kommer han återsnubblande nästa försommar.

Nisse botanikern, del I

Givetvis är Nils intresserad av botanik. Här kommer några exempel på hans egna trädgårdsfotograferande.

Klematis

Bondpion

Praktbetonika

Akleja

Vad var nu detta ?

torsdag 15 juli 2010

Nisse som makrofotograf

Som framgått tidigare så har Nisse ett diorama där olika episoder från det första världskriget utspelar sig. Egentligen tänkte vi presentera de olika arméerna på ett systematiskt sätt men eftersom Nisse precis börjat fotografera så kommer hår istället en liten inledning från det kaotiska slagfältet.

Figurerna är i skala 1:72 så de är inte alldeles lättfotograferade


British Expeditionary Force förbereder sig för ett anfall.

En tysk artilleriofficer leder ett motanfall.

De Österrike-Ungerska styrkorna förbereder sig för anfall.

Några engelsmän monterar en kulspruta på en järnväg.

fredag 12 mars 2010

Nisse fyller år

Nisse har fyllt år, eftersom han har starka och välformulerade åsikter om lämpliga presenter fick beställningen ske i England. Här är några exempel på lite ovanliga modeller som finansierades av onkel Torbjörn.

Den tålmodiga bloggläsaren kommer så småningom att belönas med bilder på ett diorama (också en present) som visar västfronten 1918.


Den här känner säkert de flesta stridsvagnsintresserade igen.


En kanske lite mer okänd stridsvagn, den första med vridbart torn.











måndag 11 januari 2010

Fredriksten 30/11 kl. 20.30

På uppdrag av onkel Rimstrand har Nils färdigställt denna målning som visar Karl XII:s död. Som framgår har han inte tagit ställning i skuldfrågan. Situationen präglas av en viss förvirring vilket säkert ligger nära den historiska sanningen.