lördag 4 september 2010

Paket från England

Nils har fått ett paket från England med många olika små soldater från det första världskriget. Efter att ha hört sin fars skräckhistorier om hur alla krigsleksaker förbjöds i slutet av 70-talet är han väldigt tacksam för den internet-baserade handeln.

Som vanligt födde ett förbud en smugglingsverksamhet. De regelbundna smör/kött/ost hamstringsresorna till Helsingör fick en ny mening. Istället för att köpa plastsoldaterna legalt på Levin och Nilsson fick Nils farmor föra in kontraband via Helsingborg. Förmodligen var det inte direkt olagligt, men ett avslöjande kunde  ha hotat hennes position som ordförande för Lärare för fred.

Sedermera hittade Nils sin fars små soldater hos sina farföräldrar vilket var början på hans militärhistoriska intresse. Genom en slump överfördes intresset för små plastsoldater från en generation till en annan.

Ur ett fredsperspektiv är nog detta utmärkt. Den som kan det  första världskrigets historia inser det meningslösa i att lösa konflikter med våld, och blir säkert mindre benägen att utan anledning invadera andra länder.


 Två uttryck av Nisses historieintresse på samma bild; mumier och det första världskriget. Under hösten kommer cirka 100 väldigt små ryska soldater att målas för att befolka östfronts-dioramat.


Nisse konstaterar att Lenin är en mycket välbevarad mumie.